Siirry suoraan sisältöön

Mitata vaiko eikö mitata?!

  • tehnyt

Valokuvat ja muut mittarit tukemassa tavoitteita

Oletko asettanut itsellesi tavoitteita liikunnan tai kehonmuokkauksen saralla? Ovatko tavoitteet olleet tarkkoja vai suuntaa antavia? Entä oletko määritellyt itsellesi lähtökunnon?
Seuraavassa pureudun hieman näihin asioihin ja annan mielipiteeni, miten suureita kannattaisi lähestyä.

Olet varmaan kuullut, että jokaisessa projektissa pitää määrittää tavoite. Ja niinhän me yleensä teemmekin, mutta onko päätetty tavoite motivoiva tai todennettavissa? Pari esimerkkiä:
– Kiinteytyä vs. vyötärö kapenee 5 cm
– Parannan kuntoa vs. haluan juosta  5 km putkeen 3 kk päästä
– Haluan tulla vahvemmaksi vs. haluan nostaa maastavedon tulosta 15kg 4 kk:n sisällä
– Parannan ruokatottumuksiani ja aloitan syömään terveellisemmin vs. aloitan syömään 4 ateriaa, jotka sisältävät riittävän määrän proteiinia ja yhteensä 500g kasviksia

Näettekö eron? Ensin on ihan hyvä tavoite, jota ei kuitenkaan ole määritelty mitenkään, eikä eteneminen ole kovin helposti todennettavissa. Se luultavasti johtaa motivaation laskuun ja luovuttamiseen asian suhteen jo alkuvaiheessa.
Jälkimmäisissä versioissa on täsmällinen tavoite, mitä kohti mennään. Ja parhaissa on jopa aikamääre, joka monelle on se tärkein liikkeelle puskeva voima! Itsehän ainakin elän täysin deadlinen voimalla 😊

Tiedän, että edellä kuvatun sanotaan asettavan paineita, tai saavan tuntemaan itsensä jotenkin huonoksi tällä hetkellä. Tämä on kuitenkin asennekysymys, mikä jokaisen tulisi kohdata.
1. Mitatut arvot kertovat missä olet nyt ja paljonko tavoitteeseesi on matkaa. Tämä auttaa realistisen aikataulun sekä tarvittavien toimenpiteiden suunnittelussa. Ne eivät määrittele sinua ihmisenä mitenkään!
2. Lopullisen tavoitteen pystyy jakamaan pienempiin välitavoitteisiin, jotka on helpompi saavuttaa. Näin saat onnistumisia ja uskoa omaan pystyvyyteen lopullista tavoitetta kohti!
3. Myöskään se, saavutatko tavoitteen vai et, ei tule määrittelemään ihmisyyttäsi. Jokainen projekti käydään läpi, ja katsotaan missä onnistuttiin ja mikä vaatii lisää harjoittelua. Lopuksi laitetaan lisää aikaa tavoitteeseen tai asetetaan kokonaan uusi tavoite tekemiselle, jonka jälkeen jatketaan tekemistä hyvällä mielellä!

Laitan tähän pari kuvaa eräästä keski-ikäisestä herrasta, jolla on syksylle tavoite. Kuvat ovat hyvä keino kehonmuokkaukseen liittyvässä muutoksessa. Sen enempää varsinaiseen tavoitteeseeni emme perehdy, mutta sille on olemassa päivämäärä ja loppukriteerit. Kriteereitä jouduttiin muokkaamaan, koska alkuperäisiin tavoitteisiin pääseminen olisi edellyttänyt onnistuneen työn aloittamista jo syksyllä.

Tässä siis tämän hetken tilanne. Kuvan lisäksi tiedossani ovat paino ja erilaisia kehon mittoja; kuten rinnan- ja vyötärönympärys. Tässä on siis melko kattava paketti tarkasteltavaa tietoa, sekä faktaa että visuaalista vaikutelmaa.
Tulevina kuukausina painon tulee liikkumaan sekä ylös että alas. Ilman puntaria jäisi melko epävarmaksi, liikkuuko lukema kumpaankaan suuntaan. Ja jos tarvitsee tehdä muutoksia, niin mihin suuntaan niitä pitäisi tehdä. Tulevien kuukausien aikana itse puntarin tulos ei ole itseisarvo vaan keino hallita ja seurata edistymistä. Jos kyseessä olisi esim. painoluokkalajin tavoite, muuttuisi puntarin lukemat huomattavasti tärkeämmäksi.

Entäs ne muut mitat? Merkitseekö numerot aina joko onnistujaa tai epäonnistujaa?
No ei tietenkään! Ne kertovat omaa tarinaansa siitä, toimiiko ohjelmasi ja onko tekemisesi taso riittävää. Jos huomataan puutteita, niin voimme heti miettiä onko niihin hyvä syy, vai onko kyse saamattomuudesta. Pahinta on koittaa miettiä 3:n kuukauden päästä, että mitähän kaikkea siinä välissä tapahtuikaan, miksi tavoitteisiin ei päästy. Ei taida kovin tarkkaa analyysiä tulla jälkikäteen

Mitä tässä yritän tuoda esille?  Älkää antako luvuille ylimääräisiä merkityksiä. Mitassa, vaa´assa tai kalenterissa on vain lukuja, joita käytetään työkaluina tavoitteiden saavuttamiseen. Jos et tiedä omaa tämän hetken tilannettasi, joko sinulla on asiat todella hyvin tai sitten taidat hieman valehdella itsellesi. Tavoitteiden täytyy olla jotenkin mitattavia ja todennettavia, ja niiden saavuttamiseen pitää olla jokin aikaraja.
Sinulla on myös käytettävissäsi melko laaja valikoima mittareita. Valitse niistä se, joka toimii tavoitteeseesi parhaiten ja sopii omaan psyykeeseesi. Tee valinta pienimmän harmin ja suurimman hyödyn periaatteella.

Vaikka Herra 47 tässä antaa kuvansa julkiseen käyttöön, ei Sinun tarvitse niin tehdä. Jos saat asian esille tuomisesta boostia tekemiseen, niin kannattaa sekin mahdollisuus käyttää. Mutta jos julkisuus ahdistaa ja vaikuttaa negatiivisesti, niin jätä tiedot vain sinun ja valmentajasi käyttöön.

Tavoitteellista kevättä toivottaen! Saa käyttää, muttei oo pakko.

  • Juggi