Siirry suoraan sisältöön

Mielen sudenkuopat laihdutuksessa

  • tehnyt

Tämä aihe tuli ajankohtaiseksi erään asiakkaan kanssa ja halusin jakaa ajatuksia sen tiimoilta teillekin. Toivottavasti saatte itsellenne selkeyttä sekä apua mahdollisiin omiin heikkoihin hetkiin!

Kehonmuokkaus, tällä kertaa painonpudotuksen muodossa, alkaa tavoitteen asettamisella. Suuret tavoitteet pilkotaan pienempiin ja pienemmät otetaan käyttöön sellaisenaan. Pääasia on, että tavotteille on perusteet, jotka korreloivat omaan ajatusmaailmaan ja ovat myös toteuttamiskelpoisia.
Dietin motivaattori voi olla ulkonäkö, terveys, toimintakyky tai jokin muu sinulle tärkeä asia. (Tämä on aihe josta pitää kirjoittaa aivan oma juttunsa) On tärkeää, että syy toiminnalle pysyy mukana ajatuksissa ja selkeänä – painonpudotus on vain väline päästä valittuun tavoitteeseen.

Tapaus jota käsittelemme on tämmöinen hieman isompi ja pidempää toteutusta vaativa. Tämä siksi, että halusimme tulosten olevan myös pysyviä, pidemmän aikaa. Toisin kuin suurin pudottaja -tyylisillä toteutuksilla. Niinpä nyt oli takana jo 1,5 vuotta työtä asian eteen. Asiakas oli kyllä toteuttanut suunnitelmaa hienosti koko tämän ajan, mutta useammat vaikeudet ovat hidastaneet vauhtia.

Yllä olevasta kaaviosta näkee kuinka olemme tasaisesti menneet eteenpäin ja nyt päässeet uudelle kymmenluvulle. JEEEEE!!
Tässä kohtaa tulee vaikeudet eteen. Miksi? Nythän pitäisi taas olla motivaatiota kun saavutettu ns. Uusi voitto!
Minulle tulee muutama syy mieleen:
1. Kun tuli tietty tavoite täyteen iski vain väsymys, koska ajallisesti niin pitkä työ takana
1. Aiemmatkin dietit olivat päässeet suurinpiirtein samoihin lukuihin, kunnes homma tyssäsi. Aikaisemmat ongelmat voivat laukaista mielessä epätoivoa ja luotto tekemiseen katoaa.
1. On pudotettuja kiloja niin paljon takana, että tyytyväisyys tappoi motivaation. Eikö tämä olekin jo aivan hyvä tulos? Työtä on tehty niin kauan, että eikö tästä jo ansaitse kiitosta?  
1. Kesä ja viihdekäyttäytyminen. Ei tarvinne selittää.
1. Identiteetti voi tuottaa ongelmia. Olenko minä enää oma itseni ?
+ muut syyt saattavat löytyä mitä ihmeellisimmistä arjen totuuksista.

Mikä ratkaisuksi?

Diettitauko on yksi keino. Riittääkö viikonloppu tai mahdollisesti koko viikko? Silloin täytyisi tosin olla varma, että homma jatkuu tämän lyhyen tauon jälkeen suunnitelmien mukaan. Tässä tapauksessa jonkinlaisia vapaampia ajanjaksoja on ollut säännöllisesti koko projektin ajan ja seuraavankin piti olla jo ovella. Pidempi täysin vapaa tekeminen saattaisi nyt lopettaa homman kokonaan eikä lyhyt tauko ehdi palauttaa motivaatiota.

Muuta toimintaa niin merkittävästi, että saadaan uutta intoa. Jos kyse on vain ruokavaliosta, niin helpotetaan henkistä kuormaa siirtymällä vapaampaan malliin asteittain. Esimerkiksi: tarkkaan laadittu ohjelma -> itse kaloreita/makroja seurattava malli ->  toteutetaan lautasmallia oman tavoitteen mukaan => käytetään Presission Nutritionin annosmallia => toteutetaan hidasta syömismallia, ohjeistetuilla ruoka-ainesuhteilla. Tässä muutama esimerkki, joissa on minun mielestäni pidettävä myös jonkinlainen painontarkkailu mukana.

Vaikka kyse on fysiikkaa muokkaavasta tekemisestä, niin koko ajan järkevää energiamäärää saaneella henkilöllä, kyse on enemmän henkisestä jaksamisesta!
Kehonmuokkauksessa ei ole kyse varsinaisesti projektista, jolla on alku ja loppu. Ainakaan jos halutaan säilyttää työn tulokset! Ei, vaan kyse on uusien asioiden ja tapojen oppimisesta ja sen jälkeen niiden toteuttamisesta. Päivästä toiseen. Miksi? No koska aiemmalla tyylillä oli oma tuloksensa, johon ei oltu tyytyväisiä ja tekemällä asiat samoin- yllätys, yllätys- päädytään lopulta samaan lopputulokseen!
Kun tämä ajatusmalli on tarpeeksi hyvin omaksuttu, niin aika ei ole enää rasittava tekijä. Tämä on sinun elämääsi, ei mitään hetkellistä kitumista.

@oulavisual

Jos tekeminen loppuu ennen suunniteltua tavoitetta, emme ole päässeet haluttuihin hyötyihin. Elintasosairauksiin liittyvät riskit eivät ole halutulla tasolla, liikkuminen ja toimintakyky eivät saavuttaneet tavoitetta ja tuskin siis mahdolliset ulkoisetkaan mittarit ovat sitä mitä piti. Voimme siis päätellä, että oikeasti ei ole hyvä olla vaikka mielesi saattaa niin sanoakin. Tilanne on parempi kuin aloittaessa, mutta se ei aina tarkoita hyvää.
Tässä kohtaa siis otamme uudelleen ajatuksiin sen alkuperäisen tavoitteen ja syyt miksi valitsimme juuri sen. Luultavasti, se loistava ajatus on himmennyt taustalla ja kaipaa kirkastusta. Keskustele asiasta muiden kanssa, mutta valitse oikeat henkilöt. Monet antavat vastauksia, joita sinä haluat kuulla, ei niitä joita sinä oikeasti tarvitset.
Jos olet sopivan lähellä maalia, ehkä niin sanottu reverse (dietiltä normaaliin arkeen siirtyminen ohjeistetusti) on oikea päätös. Tavoitteen ollessa kauempana, suosittelen etsimään ratkaisua omaan jaksamiseen ja lähteä uudestaan kohti terveempää minää.
Ratkaisun löytymisen avain on rehellinen ja luottavainen keskustelu valmentajan kanssa. Sinulta on kuitenkin löydyttävä vastaukset kysymyksiin, millaista ohjelmaa sinä olet kykenevä toteuttamaan.
Valmentaja tekee sitten parhaansa luodakseen sinulle toimivimman mallin.
( Kukaan ei onnistu kuitenkaan luomaan sellaista jäätelön, suklaan ja ranskalalaisten ympärille 😉)

Tietysti edessä siintävät viikonloput juhlinensa, tuovat oman haasteensa ruokavalion noudattamiseen. Tämän tunnustaminen saattaa olla vaikeampaa. Näissä tilanteissa kokonaisuuden hallitseminen on tärkeintä. Siinä otetaan taas tavoite esille ja keskustelu valmentajan kanssa, että miten saisimme nämä mahdollisimman pienin vaurioin.

Identiteetin ongelmat ovat vaikeampia tunnistaa. Monesti ihmisen koolla on suuri merkitys siihen, millaiseksi tunnet itsesi, miten sijoitut tuttavapiirissä, liittyy myös sosiaaliseen asemaasi ja myös jotenkin luonteeseesi. Vartalon muuttuessa meidän tulisi luoda itsestämme uusi kuva. Siinä muuttuu usein mukana syvempiäkin ominaisuuksia kuin vaatekoko – eikä asia ole aina helppo hyväksyä.
Tähän on usein ratkaisuna aika tai keskustelut ammattilaisen kanssa, joka auttaa löytämään sen punaisen langan uuteen minään.
Minkään ei kuitenkaan tarvitse muuttua, jos identiteettisi pohjautuu vahvasti kaikkeen muuhun kuin ulkonäköösi

Tässä minun ajatuksia asiasta. Huomautan etten ole mielen toiminnan asiantuntija, enkä puutu myöskään tässä sairauksiin tai muihin kehon tiloihin, jotka voivat pitää painoa ylhäällä tai aiheuttaa mielen toiminnan häiriöitä. Jos tunnistat oireita näihin suuntiin – ota yhteys osaavaan lääkäriin.

Tässä on siis mietintätauon paikka ja uudelleen asennoituminen edessä. Tavoitteena pitää kevyemmällä tyylillä paino stabiilina ja toivottavasti jonkin ajan kuluttua lähdemme uudella innolla kohti tavoitetta!

Pitäkää lippu korkealla ja tavoite kirkkaana!

  • Juggi